Volg ons online:
TerugBent u eigenaar van uw domein?

Bent u eigenaar van uw domein?

Veel bedrijven laten hun website door een externe partij bouwen en vaak claimen zij ook de bijbehorende domeinnamen voor dit bedrijf. Helaas zijn deze bedrijven niet altijd op de hoogte op wiens naam deze domeinnamen worden geregistreerd. Nu veel externe partijen dit keurig op naam van de bedrijfseigenaar vastlegt zijn er helaas ook situaties waar dit niet het geval is, wat enorme gevolgen met zich mee kunnen brengen.
Bent u eigenaar van uw domein?

Het belang van de domeineigenaar

Elk domein heeft één eigenaar (domeinnaamhouder). Deze eigenaar heeft volledige zeggenschap over dit domein. Dit betekent dat deze persoon de enige persoon is die kan bepalen wanneer een domein opgezegd kan worden of eventueel verhuisd kan worden. Zelfs als uw bedrijf 'Bakkerij Janssen' heeft, de domeinnaam www.bakkerijjanssen.nl is en u heeft zelf Mr. Janssen, heeft u geen zeggenschap over dit domein als deze op naam van iemand anders staat.

Het domein staat op naam van iemand anders

Indien de domeinnaam op naam staat van iemand anders heeft u 2 mogelijkheden.
U kunt vragen aan de huidige domeinnaamhouder of hij/zij de houderschap van het domein wil overdragen. De huidige eigenaar van het domein moet dan een zogenoemde token opvragen van het domein. Met deze token, een soort pincode van uw domein, krijgt u de mogelijkheid het domein op uw naam te zetten. U heeft hier echter wel toestemming en medewerking nodig van de huidige domeinnaamhouder.

Indien er geen medewerking of reactie komt van de huidige domeinnaamhouder , dan kunt u eventueel juridische stappen ondernemen.

Voor meer informatie zie: SIDN: Domein verhuizen

Een nieuw domein vastleggen op uw naam

Indien iemand anders voor uw domein vastlegt, geef dan altijd aan dat deze registratie op uw naam wordt vastgelegd. U kunt dit eventueel 'zwart-op-wit' laten vastleggen. Er is geen excuus waarom een bedrijf dit zou weigeren. De eigenaarschap van een domein heeft niets te maken met de werking hiervan, dus er is geen enkele situatie waarbij het bedrijf kan claimen dat het niet op uw naam mag staan.

Hoe controleer ik of eigenaar bent van mijn domein?

Via de website https://www.sidn.nl/ kunt u naast de beschikbaarheid ook domeinformatie opvragen. Vul op deze website uw domeinnaam in. U krijgt eerst te zien of dit domein bekend is bij sidn.nl.
Klik in dit nieuwe scherm het checkbox akkoordverklaring aan en klik op ok. Hier krijgt u meer informatie te zien over het domein en de eventuele gekoppelde hosting. Hier zult u ook het kopje 'houder' vinden, met daarbij de naam van de domeinnaamhouder.

Domeinhouder 2

Conclusie

Door duidelijk te communiceren met het bedrijf dat uw domeinnaam vastlegt en hierbij duidelijk de opdracht geeft deze vast te leggen op uw naam zorgt u ervoor dat u altijd eigenaar bent van uw domein.

Interessant artikel? Deel hem dan!Naar overzicht