U bevindt zich hier: Home » Blog » Stage 2015: Eva de Heer / Art & Design

De evolutie van ontwerpstijlen van posters

Geschreven door | Geplaatst op 10-09-2015 door Posters zijn er in allerlei verschillende soorten en maten en worden voor veel doeleinden gebruikt. Maar hoe zijn deze nou ontstaan en hoe werden ze gemaakt? In deze blog wordt op verschillende punten dieper ingegaan. Het ontstaan en de verschillende ontwerpstijlen en de evolutie van festival posters.

Geschiedenis en gebruikte ontwerpstijlen voor posters

1798: Lithografie

In 1798 werd Lithografie uitgevonden, wat steendruk betekent. Een tekening werd eerst op kalksteen gemaakt, deze wordt dan vochtig gehouden en het tekenmateriaal wordt vervangen met drukinkt. Met een pers wordt de tekening overgebracht op papier. Tekeningen moesten wel in spiegelbeeld gemaakt worden op de steen, anders zou de tekening op papier in spiegelbeeld komen door het drukken. Rond 1860 werd het ‘3 steen Lithografisch proces’ uitgevonden waardoor kunstenaars meer kleuren konden gebruiken met het drukken.

Coca Cola VintageCoca Cola Vintage

1890: Art Nouveau

Rond 1890 kwam de stijl ‘Art Nouveau’, ook wel ‘Jugendstil’ genoemd, erg naar voren. De kenmerken van deze stijl waren: vloeiende lijnen, decoratieve vormen en er werden veel Byzantijnse iconen afgebeeld. Deze stijl was vooral in Europa erg geliefd, al zag je wel veel variaties op de stijl. Elk land had andere kunstenaars als voorbeeld. Art Nouveau werd niet alleen uitgeoefend in de kunst maar ook in de architectuur. In Amerika werd Art Nouveau veel gemixt met andere stijlen zoals Ukiyo-e, een vorm van houtsnede uit Japan, en Arts-and-craftsbeweging uit Engeland.

Coca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola Vintage

1920: Art Deco

Na de Eerste Wereldoorlog vond men Art Nouveau te ouderwets dus kwam er een nieuwe stijl genaamd ‘Art Deco’. In de Sovjet Unie werden de stijlen Constructivisme en Suprematisme erg populair en in Italië Futurisme. Deze stijlen werden gemixt met Art Nouveau en daar kwam Art Deco uit. Deze stijl stond bekend om haar strakke, geometrische vormen en sterke, soms zelfs een beetje opzichtige, kleuren. Door de vele geometrische vormen leek deze stijl soms ook een beetje op het Kubisme. Ook Art Deco werd veel uitgeoefend in de architectuur en interieurontwerp. Deze stijl hield tot 1939 stand.

Coca Cola VintageCoca Cola Vintage

1950: Offsetdruk

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Offsetdruk voor het eerst tot stand. Hiermee werd Lithografie vervangen, het was sneller en goedkoper. Deze manier van drukken wordt nu nog steeds gebruikt en is een van de meest populaire manieren. Kranten, tijdschriften en boeken worden er mee gedrukt. Met de Offsetdruk konden posters nog sneller en in meerdere opgaven gedrukt worden.

1955: Pop Art

Rond 1955 is Pop Art, los van elkaar, ontstaan in Amerika en Engeland. De kenmerken van deze stijl zijn: beelden van strips, advertenties, beroemde personen en pin-ups, maar ook van alledaagse producten. Er zat vaak humor en ironie in en er kwam ook veel vervreemding in door vergroting en herhaling. Er werd ook vaak gebruik gemaakt van collageachtige beelden, zowel 2D als 3D.

1980: Start Digitale Art

Na Pop Art zijn er natuurlijk nog veel meer stijlen geweest. Rond de jaren 70 kwam de digitalisering steeds meer op gang. Kunstenaars maakten nog wel handwerk maar dit werd steeds vaker bewerkt. Ook ging men meer fotograferen en deze digitaal bewerken met teksten.De eerste versie van Adobe Illustrator verscheen in januari 1987 en 3 jaar later kwam ook Adobe Photoshop op de markt. Hiermee werd het bewerken en maken van posters nog makkelijker. Al was het programma natuurlijk nog niet zo geavanceerd zoals nu.

Toegepaste ontwerpstijlen bij Festivalsposters

Muziekfestivals kunt u overal ter wereld bezoeken, en ze bestaan al een hele tijd. In de Verenigde Staten zijn ze rond 1960 ontstaan, tijdens de flowerpowerbeweging. Vrijwel het oudst bekende festival is Woodstock dat in 1969 werd gehouden. Het festival was eenmalig.

Een van de eerste festivals in Nederland was A Flight To Lowlands Paradise dat in 1967 in de jaarbeurs in Utrecht werd gehouden. Vanaf 1994 wordt dit festival elk jaar gehouden onder de bekende naam Lowlands in Biddinghuizen.In 1970 werd de eerste editie van Pinkpop gehouden in Geleen. In 1988 werd Pinkpop voor het eerst in Landgraaf gehouden. Pinkpop is het oudste jaarlijks terugkerend popfestival ter wereld.

Nederlandse posters

Het is zeer interessant om te zien hoe de vormgeving van de posters/affiches van deze festivals evolueert. Lowlands
De eerste poster van Lowlands in 1967 was geschilderd. De oprichter Bunk Bessels, een Utrechtse kunstschilder, ging in samenwerking met Arne Zuidhoek en Jan de Haas, ook twee Utrechtse kunstschilders, om de posters te maken. Vanaf 1993 werden ze digitaal. Tot 2004 was het logo een alien die zijn tong uit stak. Deze alien werd gebruikt als letter ‘o’ in de naam Lowlands. Vanaf 2005 wordt het bekende logo, een soort robot ruimte monster, gebruikt, nog steeds als opvulling voor de letter ‘o’.

Bij Lowlands ziet u goed dat het vroeger veel meer om de afbeelding en illustraties ging op de poster en dat is de afgelopen jaren veel minder geworden. U ziet nu juist dat de line-up op de poster staat. Eerst waren dit vooral de headliners maar op de poster van 2015 kunt u zien dat alle acts erop staan.

Coca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola Vintage
Pinkpop
De eerste poster van Pinkpop had 2 verschillende lettertypes en 2 kleuren. De illustraties waren erg minimaal en hadden dezelfde kleur als het lettertype. In de 2 opvolgende jaren werden de posters nog simpeler met veel tekst en één of geen foto’s.

In 1973 was het typische Pinkpop poppetje voor het eerst te zien op de poster. Met uitzondering van enkele jaren is het poppetje op elke poster terug te zien. Vanaf 2000 wordt ze afgebeeld zoals we haar altijd zien op de posters, in een cirkel naast de titel.

Vanaf 1973 ziet u ook dat er meer gebruikt werd gemaakt van illustraties en afbeeldingen. De line-up stond ook op de posters maar het ging vooral om de afbeeldingen. In de loop van de jaren werd de line-up steeds duidelijker en groter maar de afbeeldingen bleven altijd centraal.
Coca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola VintageCoca Cola Vintage

PopulairOverige berichten

Nieuwsbrief aanmelden

* Verplichte velden

Een vrijblijvende offerte?

Heeft u vragen, wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen of bent u op zoek naar vrijblijvend advies voor uw website en/of drukwerk? Dan kunt u te allen tijden contact met ons opnemen.
Timeless Design
Annie M.G. Schmidtstraat 16
6921 TP Duiven
Gelderland
T.A.V. Frank van der Heijden
Tel: 0316 - 2000 16
Mobiel 06 53541887
E-mail: info@timelessdesign.nl
naar
boven
Copyright © Timeless Design 2014 | Alle rechten voorbehouden   |   Privacy Verklaring   |   Cookie Verklaring