Volg ons online:
TerugGeen inspiratie? Hoe kom je af van je creative block?

Geen inspiratie? Hoe kom je af van je creative block?

Leestijd:  1 minWe Hebben allemaal wel eens gehad dat je inspiratie de deur uit loopt zonder iets te zeggen. Misschien moet hij gewoon een blokje om? of is hij toch van plan om een wereldreis te maken? Als je iets creatiefs doet voor je beroep of gewoon als hobby dan zal je vroeg of laat wel een “creative block” / “writers block” / “artist block” tegenkomen.
Geen inspiratie? Hoe kom je af van je creative block?

Wat is een Creative block en wie heeft er last van?

Een “Creative block” is letterlijk een creatief blok, iets dat je tegenhoudt om creatief bezig te zijn, je hebt een inspiratie meer en weet niet hoe je verder moet. Dit is vooral lastig als je aan een strakke deadline zit verbonden. Niet alleen schilders hebben er last van, ook muzikanten, ontwerpers, schrijvers, tekenaars en min of meer iedereen die iets nieuws moet maken / bedenken.

Tips tegen je creative block en meer inspiratie krijgen

1. Hou een schetsboek bij

Een schetsboek bijhouden is een goede manier om snel inspiratie of ideeën vast te leggen. Je hoeft niet per se goed te zijn in tekenen om een schetsboek bij te houden, een schetsboek kan ook gebruikt worden om dingen in te noteren bijvoorbeeld: een gedachte, een quote uit een boek / film, iets wat je vanochtend onderweg naar werk bent tegengekomen, een cool logo etc. Als je dan geen inspiratie hebt kan je even door je schetsboek bladeren voor nieuwe ideeën.

2. Ga even iets anders doen

Het is bewezen dat we creatief kunnen worden van de minst creatieve dingen, ga bijvoorbeeld de was doen, maak een wandeling, kijk een film, probeer die sokken terug te vinden die je altijd na de was kwijtraakt etc. Hierdoor wordt je gedachten van je werk afgehaald zodat je straks weer met een schone lei kan beginnen.

3. Je werkruimte inrichten voor optimale inspiratie

Iedereen is gewent aan zijn of haar eigen werkplek, sommige mensen willen alles spik en span hebben voor minimale afleiding, en sommige vinden het vaak fijn om in een vollere werkruimte te werken. Bij de meeste mensen staat het opruimen van je bureau onderaan het te doen lijstje en toch kan het ervoor zorgen dat je meer ruimte hebt om te denken. Want na een groot project die een strakke deadline had kan je werkruimte erg rommelig worden.

4. Stap uit je Comfort zone

Als je creatief moet zijn voor je beroep moet is het makkelijk om in herhaling te vallen, hierdoor gaan je ontwerpen / projecten steeds meer op elkaar lijken. Probeer uit je comfort zone te stappen! Experimenteer eens met nieuwe kleurcombinaties of nieuwe stijlen. Het is soms ook goed om jezelf uit te dagen door bijvoorbeeld kleine regels voor jezelf op te stellen zoals: ik kies drie willekeurige kleuren en ik ga daar een tekening mee maken. Of bij dit ontwerp ga ik een volledig nieuwe stijl uit proberen.

5. Kijk wat anderen hebben gedaan

Als je een ontwerp moet maken maar totaal geen inspiratie hebt is het geen slecht idee om te kijken wat andere mensen hebben gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld door Google op Pinterest door te kijken. Als je bijvoorbeeld een logo moet maken voor een Sportschool kan je zoeken naar “ Sport Exercise logo design creative “. Dit kan ook door het kijken van een film. Het is vaak ook geen slecht idee om een map op je computer aan te maken waar je afbeeldingen opslaat die je inspireren zoals een foto of een ontwerp.

6. Neem een stap terug

Wanneer je een creative block hebt die voorlopig nog niet over gaat is het soms ook goed om een stap terug te nemen en te kijken waar je met je gedachten zat voordat je je creative block kreeg. Wat bracht je inspiratie? Welke projecten was je van plan mee verder te gaan? Het is ook goed om met wat simpele dingen verder te gaan, als je bijvoorbeeld tekent, ga dan losse schetsen maken die niet bepaald een doel hebben.

Wat kun je als werkgever doen om je medewerkers geïnspireerd en gemotiveerd te houden?

Het is belangrijk om je medewerkers geïnspireerd en gemotiveerd te houden, maar het is belangrijk om te onthouden dan iedereen anders is, wat bij de een werkt, werkt misschien totaal niet bij de ander. Bij medewerkers is het belangrijk dat ze geïnspireerd en gemotiveerd zijn, hierdoor worden ze minder snel uitgeput of chagrijnig. Laat je medewerkers inspiratie opdoen voordat ze aan een opdracht beginnen door te kijken wat andere mensen hebben gedaan. Van tijd tot tijd een complimentje kan helpen om je medewerkers gemotiveerd te houden. Zorg er ook voor dat ze tussendoor pauzes houden, hierdoor kunnen ze ontspannen zodat ze na de pauze weer met volle kracht kunnen beginnen. Zorg er ook voor dat de medewerkers lekker in hun vel zitten, wees niet bang om contact te maken. Voor medewerkers kan de ruimte tussen de werkgever en werknemer er groot voelen, dus maak af en toe een praatje, kijk of ze ergens vragen over hebben of ergens ontevreden over zijn. Het helpt ook om je medewerkers af en toe een frisse neus te laten nemen, even weg van het werk en even naar buiten.

Wat doen bedrijven als Apple en Google tegen creative blocks?

Google

De kantoren bij Google zien er totaal uniek uit en geen enkele kamer lijkt op de ander. Bij Google moedigen ze hun medewerkers aan om ergens te werken waar ze zich comfortabel voelen. Het is daar oké om je kantoor te verlaten en ergens te gaan werken waar je je creatief voelt. Bij de kantoren van Google hebben ze creatieve ruimtes is verschillende stijlen en thema’s zoals kamers gevuld met lego, kamers die zijn ingericht met meubels uit de jaren 80, bibliotheek kamers etc. Er zijn ook “relaxation rooms” dit zijn ruimtes waar de medewerkers heen kunnen gaan om tot rust te komen waaronder een game kamer.

Creative block Google

Bij Google vragen ze geregeld aan de medewerkers wat aan het bedrijf verbeterd kan worden. Iedere Vrijdag beantwoorden de werkgevers van Google de 20 meest gestelde vragen die week.

Apple

Bij Apple zijn creativiteit een motivatie erg belangrijk. Apple is momenteel bezig met een nieuw gebouw genaamd “Apple Campus 2”.


Creative block apple


Het is een ringvormig gebouw met een groot park in het midden waar de medewerkers in de pauze mogen rondlopen, er staan ook 1,000 fietsen die de werknemers helpen zichzelf rond het gebouw te vervoeren. De Apple Campus 2 heeft ook zijn eigen fitnessruimte, tennis veld en basketbalveld waar iedereen die daar werkt gebruik van mag maken. Hierdoor kan het personeel even afstand nemen van het werk.

De voor- en Nadelen van doorgaan bij een creative block

Als je last hebt van een creative block dan wil je vaak alsnog door blijven werken omdat je bijvoorbeeld een strakke deadline hebt. Dit kan goede en slechte gevolgen hebben.

Goede Gevolgen

Omdat je tegen een probleem aan zit ga je een stap terug nemen, kijken wat het probleem is en daar een oplossing voor zoeken. Dit is goed voor je creatieve ontwikkeling. Door opzoek te gaan naar creatieve oplossingen kan dat leiden tot nieuwe ontwerpen of kleurcombinaties waar je eerder niet eens aan had gedacht.

Slechte gevolgen

Door een creative block proberen te werken kan ook slechte gevolgen hebben. Je kan gefrustreerd raken omdat je geen ontwerpen / oplossingen kunt bedenken, hierdoor kan je erg chagrijnig worden. Beeldhouwers gooien bijvoorbeeld hun werk kapot als het is verpest. Als je door blijft werken ga je je concentratie verliezen en je werk niveau gaat naar beneden.

Interessant artikel? Deel hem dan!Naar overzicht