Volg ons online:
TerugHoe erg zijn spelfouten in gedrukte reclame en op websites?

Hoe erg zijn spelfouten in gedrukte reclame en op websites?

Iedereen kent het wel. Je hebt een stukje tekst geschreven en voor een flyer, folder, website of advertentie. Je denkt dat er niks mis mee is maar als iemand anders het leest blijkt ineens een spelfout in te zitten! Stom foutje, dat kan gebeuren denk je. Maar is het wel onschuldig voor de lezer, of niet? Hoe vaak komen spelfouten eigenlijk voor en kan een spelfout impact hebben op mijn zoekresultaten in Google? In dit blogartikel gaan we in op de vraag 'Hoe erg zijn spelfouten in gedrukte reclame en op websites?'
Hoe erg zijn spelfouten in gedrukte reclame en op websites?

Wat is het verschil tussen een taalfout en een spelfout?

Hier is een flinke discussie over; wat is nou een taalfout en wat is nou een spelfout en een typfout? Het zijn eigenlijk best vergelijkbare dingen. Toch zijn er wel verschillen in

Wat is een spelfout?
Een spelfout is wanneer je niet weet hoe je een woord kan schrijven en daardoor het fout spelt; bijvoorbeeld als je praat over een groepsleider, willen mensen het ook vaak met een “ij” schrijven in plaats van een “ei” waardoor het een hele andere betekenis krijgt.

Wat is een taalfout?
Een taalfout is meer een grammaticale fout. Een voorbeeld: “Het meisje die daar de brief in de brievenbus stopt, ken ik niet.” Het woord “die” zou vervangen moeten worden door “dat”. Het is tenslotte “dat” meisje. De volgorde van de zin klopt dan niet. Zo’n taalfout ziet er wellicht wat sullig uit, maar komt toch vaak voor.

Wat dan weer anders is, is een typfout. Een typfout is een fout die je kan maken met snel typen, of niet helemaal zitten op te letten met typen, waardoor je het fout schrijft. Het is niet zo zeer dat je niet weet hoe je iets schrijft maar toch iets waardoor je fouten maakt.

Hoe vaak komen taalfouten en spelfouten voor?

Taalfouten komen vaker voor dan je denkt. Het zijn niet alleen de mensen die de taal niet goed beheersen die spelfouten maken, maar ook juist bij Nederlanders die de taal wel goed beheersen komt het ook regelmatig voor. Wel 72 procent van de hoogopgeleide Nederlanders zien regelmatig op hun werk spelfouten en taalfouten voorkomen.


Spelfouten

Maken taalfouten en spelfouten wat uit?

Volgens een gepubliceerd onderzoek op Nu.nl blijkt uit een onderzoek van het taalinstituut 'Taal in bedrijf' dat driekwart van de hoogopgeleiden zich ergert aan spelfouten en niet een zakelijke relatie wil aangaan met bedrijven die af en toe foutjes maken. Bijvoorbeeld als een potentiële klant jouw website bezoekt en hij ziet gelijk spelfouten, dan verliest hij vaak zijn vertrouwen omdat het onprofessioneel er uit ziet.

Wat vinden zoekmachines van spelfouten? (SEO Technisch)

Ook blijkt dat google zoekmachines websites scant op spelfouten, met meer spelfouten komt de website minder hoog in google zoekresultaten. Natuurlijk heeft populariteit ook een grote invloed op de zoekresultaten van de website maar toch is het belangrijk om het zo foutloos mogelijk te doen. Dit komt omdat zoekmachines als google erachter proberen te komen of een site waardevol is of niet. Dubieuze sites en minder waardevolle sites bevatten vaker spelfouten waardoor de kans groot is zoekmachines wellicht onterecht je site gemarkeerd wordt en dus minder goed scoort.

Zoekmachinespecialisten (SEO) willen zelf nog weleens met opzet taalfouten en spelfouten gebruiken om zo beter gevonden te worden indien iemand per ongeluk in de zoekmachine tijdens het zoeken een spelfout maakt. Deze techniek is echter al wel een beetje achterhaald omdat zoekmachines gelijk aangeven of je een taalfout en spelfout in je zoektermen hebt, en soms zelfs gelijk verbeterd. Hierbij kunnen we eigenlijk concluderen dat je niet gestraft wordt als je spelfouten maakt, maar zorgt er wel voor dat je ze minimaliseert.

Hierbij hebben we het eigenlijk over alle teksten in je site, echter is het wel zo mocht er een spelfout gemaakt worden in de domeinnaam, dat zowel zoekmachines als gebruikers veel feller reageren. De kans is dan wel zeer aanwezig dat je gezien wordt als onbetrouwbaar of zelfs gevaarlijk.

Spelfouten in drukwerk zoals folders, flyers en posters

Maar wat nou als met drukwerk spelfouten worden gemaakt? Is het de fout van de drukker of de originele schrijver. Daar kan best nog wel over gediscussieerd worden. Veel grafische bedrijven of drukkers hebben ook daarom in de voorwaarden gezet dat ze niet verantwoordelijk zijn voor eventuele fouten. Het is tenslotte niet het grafische bedrijf of drukker die de fout heeft gemaakt.

Mocht je de teksten door een redacteur na laten kijken, dan kan je vaker wel hier de verantwoordelijkheid neerleggen omdat veel redacteuren als kwaliteitseis dit meenemen in hun voorwaarden.

Ons advies is altijd, bij elke nieuwe wijziging de teksten te laten nakijken. Grafisch ontwerpers zullen je vaak ondersteunen met teksten, maar zullen zich voornamelijk focussen op het ontwerp en leesbaarheid. Drukkers controleren vaak de documenten voordat ze gedrukt worden, maar meer op technisch en structureel vlak en niet op tekstueel vlak.

In de meeste gevallen, hoe vervelend het ook is, bent u als opdrachtgever zelf verantwoordelijk voor spelfouten, dus let goed op, het is namelijk zonde als u alles heeft laten drukken en dan erachter komt dat er een spelfout in uw drukwerk zit.

Wat kan je tegen spelfouten doen? Tips & Tricks

Nu denk je waarschijnlijk; “Hè, maar kan ik dan wat tegen die spelfouten doen?”. Nou je hebt geluk want hier zijn nog 8 tips om beter te kunnen spellen.

1. Gebruik ezelsbruggetjes.
Je kent het vast nog wel van de basisschool. Ezelsbruggetjes om je lesstof beter te kunnen onthouden.

Bijvoorbeeld;
Schrijf je veel werkwoordsvormen verkeerd (d/t/dt)? Vul het werkwoord ‘lopen’ in en je hoort het vanzelf. Dit werkt voor 90% van de gevallen. “Ik heb het Facebookbericht geloopt geliket“.

Haal van het hele werkwoord ‘en’ af.
Je houdt in ons voorbeeld dan over: hak-, straff-, upload-, bev-, fax- en verhuiz-.

Komt de laatste letter voor in ’t ex-kofschip?
Dan gebruik je een ‘t’ in de verleden tijd: Ik hakte, strafte, faxte en ik heb gehakt, gestraft en gefaxt.

Komt de laatste letter niet voor in ’t kofschip?
Dan gebruik je een ‘d’ in de verleden tijd: Ik uploadde, beefde, verhuisde en ik heb geüpload, gebeefd en ben verhuisd.

2. Lees alles hardop na.
Hardop lezen helpt je beter te realiseren of een zin wel kloppend is. Je hoort natuurlijk meteen al je fouten. Deze techniek wordt vaak ook voor dyslecten gebruikt om tekst beter te laten doordringen.

3. Gebruik een spellingscontrole op je computer of een online spellingscontrole.
Spellingscontrole is heel handig om fout gespelde woorden te kunnen herkennen. Alles wat fout gespeld is wordt gewoon een rode kartel streep onder gezet. Kijk hier mee wel uit dat niet altijd dat gebeurd. Als een woord verkeerd heb gespeld, maar het heeft een andere betekenis, wordt het dan niet aangegeven. Mocht je geen spellingscontrole op de computer hebben, is daar dus ook een oplossing voor. Op http://www.spelling.nu/ kan je het eventueel ook controleren.

5. Gebruik google of een woordenboek om woorden te controleren op betekenis.
Twijfel je nog hoe je een woord spelt en wil je weten of het wel de goede betekenis heeft? Dan kan je gewoon een woordenboek pakken of het op google opzoeken. De betekenis staat dan gewoon opgeschreven en kan je het meteen op de goede manier opschrijven. Kijk dan bij google uit dat je niet Google Translate gebruikt, die wilt het nog wel eens fout hebben.

Spelfouten google

6. Laat je tekst door iemand nalezen.
Soms heb je wel eens spelfoutjes die je zelf echt niet kan vinden. Vraag daarom af en toe iemand om jouw tekst even na te lezen. Vaak zien andere mensen toch andere fouten dan dat je zelf doet.

7. Neem de tijd om iets te schrijven
Als gehaast ben is er meer kans om fouten te maken, dan als je gewoon de tijd neem. Dat komt omdat je hersenen de tekst beter kan opnemen en eerder eventuele fouten kan herkennen.

8. Laat het controleren door een gecertificeerde tekstschrijver /redactioneel jouw tekst nakijken
Hoeveel spelfouten zijn er gemaakt tijdens het schrijven van dit blog?

Onder het maken van deze blog zijn er ook wat fouten gemaakt. In totaal waren het er wel 13. Waaronder het woord “spelfout”. Ik dacht eerst dat het “spellingsfout” was en “woordeboek” schreef in plaats van “woordenboek”. Best wel erg voor een blog over spelfouten.

Welke spelfouten waren er in deze blog gemaakt?

Zijn onder het maken van deze blog nog spelfouten gemaakt?
Dat kan toch niet? Dus wel, om te beginnen dacht ik al dat “spellingsfouten” een woord was en had het al meerdere keren in deze blog geschreven. Ook werden er vooral veel typefouten gemaakt. Vaak waren er letters vergeten. En zelfs met deze paragraaf schrijven schreef ik “Weren” in plaats van “waren”

Interessant artikel? Deel hem dan!



Naar overzicht