Probeer voordat je een kort verhaal gaat schrijven eerst een plan te maken en je idee in het kort op papier te zetten. Schrijvers noemen dat een synopsis. Een synopsis is een korte samenvatting van het verhaal dat je wilt gaan schrijven. Het begint met een idee wat je van te voren een beetje uitgewerkt op papier, met de bedoeling om het verhaal straks uit te werken tot een goed leesbaar verhaal.
Om te beginnen met een verhaal heb je een stappenplan nodig. Je moet dus ook met stappen werken om een goed gestructureerd verhaal te krijgen.
Vanuit het begin van een verhaal kun je een plot maken. Een plot is het plan is structuur van een verhaal, met alle verwikkelingen en causale verbanden binnen het. In kortere verhalen heb je vaak maar een plot en om als een beginnende schrijver is het handig om ook maar op een te focussen. Ga het niet meteen te moeilijk voor jezelf maken. Om het helemaal makkelijker te maken moet je proberen het plot in een zin te kunnen formuleren. Daardoor kun je het plot duidelijker voor jouzelf en de lezers maken.
Als schrijver moet je zo veel mogelijk te weten komen over je belangrijkste personages. Die kennis hoef je niet allemaal met je lezers te delen, maar als je personages voor jou als echte mensen aanvoelen, draag je dat gevoel vanzelf over en leeft je lezer meer mee. Je moet jezelf afvragen hoe je karakters op situaties reageren, wat hun situatie is en hun motivatie om iets te doen, net zoals echte personen zouden doen. Denk eraan dat niet alleen de hoofdkarakters een persoonlijkheid moeten hebben. De ondersteunende karakters moeten ook net zo interessant zijn. Misschien zelfs nog interessanter.
Wat een verhaal schrijven makkelijker maakt, is een begin en een eind. Elk verhaal draait om een conflict. Er zijn hele boeken geschreven over conflicten in verhalen. Als je het onderwerp, de tijd en de plaats weet, kun je gaan bedenken wat voor conflict er in die setting past. Dat conflict is nog geen plot. Het alleen maar botsing tussen de protagonist en de antagonist. Bijvoorbeeld: jouw hoofdkarakter doet iets waardoor hij in de problemen komt bij de maffia en je bedenkt hoe jouw karakter het allemaal uiteindelijk oplost. Op dit punt is het ook handig om vast te stellen waar je verhaal begint en waar het eindigt. Dat hoeven niet perse het begin en het einde van je verhaal te zijn, (die kun je later veranderen door gebruik te maken van flashbacks of flashforwards) maar wel van de verhaallijn. Het is belangrijk om een beginpunt en eindpunt vast te stellen, omdat je daarmee je verhaal afbakent.
Een goed climax is ook handig om dan te schrijven. Want wil je het een open einde houden om misschien een vervolg aan te maken of wil je daadwerkelijk een einde schrijven?
Vanuit het begin en het einde kun je langzaam het middenstuk opbouwen. Daarin kun je alle scenario's die daartussen gebeuren beschrijven. Karakters gaan bijvoorbeeld op reis en komen allemaal verschillende dingen tegen. Of er word meer diepgang over ze verteld.
Bij een blog heb je natuurlijk niet zo veel last van karakters en plot twists. Daar moet je weer bij hele andere dingen kijken. Toch is het wel verstandig om technieken van fictie schrijven ook toe te passen aan bloggen en artikelen.
Gebruik zoekwoorden
Als je bijvoorbeeld ervoor wil zorgen dat je veel lezers heb moet je er voor zorgen dat je veel zoekwoorden in verwerk. Daardoor kunnen lezers jouw blog vaak makkelijker het op zoekmachines terug kunnen vinden. Bijvoorbeeld als je wat wilt schrijven moet je vooral goed aanduiden wat voor een recept het is.
Gebruik afbeeldingen
Wat een blog aantrekkelijker maakt om te lezen is een afbeelding toevoegen. Een plaatje zegt nou eenmaal 1000 woorden. Het komt ook heel wat vlotter over dan alleen maar een lap text.
Toon kennis
Laat zien dat jij er verstand van heb van het onderwerp waar je het over heb Als lezers het gevoel krijgen dat jij niks over het onderwerp weet dan nemen ze je niet serieus.
Maak niet te veel verschillende sub plots. Het kan verwarrend worden voor de lezer en het is voor jou zelf ook veel ingewikkelder om te schrijven.
Te veel uiteenlopende dingen die nergens op gaan slaan.
Zelf alleen precies volgen wat schrijfcursusen en anderen zeggen wat je moet doen. Niet dat advies slecht is maar probeer ook zelf manieren te vinden doe
Ga niet twijfelen aan jezelf.
Soms kan je gaan twijfelen of jou verhaal wel goed is of niet. Je moet dus daar goed rekening mee houden en ik heb echt zelf geen idee hoe ik deze blog beter kan maken en ik blijf maar wat typen zodat Frank denkt dat ik aan het werk ben. En dit toetsenbord maakt echt super veel geluid het is echt niet normaal. Nu denkt hij waarschijnlijk dat ik veel aan het schrijven ben wat dus een goed idee voor mij is
Het hoofdpersonage slaagt pas op het einde van het verhaal
Misschien een beetje zielig voor het hoofdpersonage maar zo blijft het verhaal wel spannend.
Er is een plottwist in het einde of bijna aan het einde
Naast het feit dat de lezer liever iets origineels leest, wil de lezer ook voor verrassingen komen te staan. Dit klinkt enigszins logisch, maar bedenk dat als lezers prettig verrast worden door je verhaal, alles veel leuker maakt.
De vijand is bijna net zo belangrijk als de hoofdpersoon
Wat een verhaal interessanter maakt is wanneer een vijand ook veel diepgang heeft. Anders is hij saai en vind de lezer het verhaal minder aantrekkelijk. Dus geef hem, haar of het iets unieks om de vijand leuker te maken!
Niks is toevallig
Het is een algemeen bekend is, is dat lezers een hekel hebben aan toeval. Ook al lijkt het nog zo realistisch dat een persoon toevallig iets meemaakt, in een boek lijkt het een gemakkelijke oplossing voor de schrijver. De lezer ziet dit en zal erop afknappen.
Laat jouw verhaal af en toe door iemand anders lezen.
Kans is dat jij zelf een andere smaak heb met verhalen dan veel anderen of dat er wat fouten in zitten die je zelf over het hoofd heb gezien. Laat het daarom ook door iemand anders af en toe lezen. Dan weet je zeker dat het perfect wordt!