Volg ons online:
TerugMag ik afbeeldingen van Google gebruiken op mijn website?

Mag ik afbeeldingen van Google gebruiken op mijn website?

Leestijd:  10 minWil je foto’s of afbeeldingen gebruiken voor uw website, blog of projecten? Dan kun je niet zomaar een foto van Google, Pinterest of een andere site gebruiken. Er is een grote kans dat op deze afbeeldingen auteursrecht rust. In deze blog hebben we het over de gevaren van auteursrecht, sancties/claims die je kunt ontvangen indien je onrechtmatig gebruik maakt van deze afbeeldingen en welke stappen je kunt nemen om te zorgen dat je nooit risico loopt.
Mag ik afbeeldingen van Google gebruiken op mijn website?

Het auteursrecht is het recht van de maker van een werk, bijvoorbeeld een ontwerp, muziek, een boek, een kunstwerk of een wetenschappelijk onderzoek openbaar te maken en te verveelvoudigen. Alleen de maker heeft het recht om het werk openbaar te maken en er voorwaarden aan te stellen voor personen die het werk willen gebruiken.

Het auteursrecht is een niet-geregistreerd recht. Dit betekend dat de maker zich niet hoeft in te schrijven in een register. Het enige dat telt is dat het werk ook daadwerkelijk moet uitgewerkt worden.

Gedachten, ideeën en theorieën vallen dus niet onder het auteursrecht. Het auteursrecht is geldig zolang de maker leeft. En zelfs na de dood van de maker is het auteursrecht nog geldig voor 70 jaar. 


Er is erg veel te vertellen over auteursrechten. Hieronder vind je een inhoudsopgave van alle onderwerpen die wij bespreken in dit blogartikel.


1. Algemene informatie over auteursrecht


2. Veilige foto's downloaden of kopen voor uw website


3. Overig gebruik

Wat is het verschil tussen auteursrecht en copyright?

Vaak denkt men dat het auteursrecht en copyright hetzelfde zijn maar dit is niet zo. Het auteursrecht wordt vaak wel als vertaling voor copyright gebruikt maar er zit weldegelijk verschil tussen. Dit verschil is erg klein en wordt vaak onjuist uitgelegd op het internet. Ook geven sites vaak aan dat er geen verschil tussen zit omdat het erg moeilijk is om het verschil uit te leggen. En als het wel uitgelegd wordt is dit in dure taal. Daarom is het voor ons ook lastig om precies uit te leggen wat het verschil is.

Het enige wat wij duidelijk kunnen vertellen is dat het auteursrecht wordt gebruikt in de continentale regeling van het Europese continent. Copyright daarentegen verwijst naar de regelgeving in de Angelsaksische landen zoals Engeland en Amerika.

Het copyright legt de klemtoon meer op de investering. Rechtspersonen zoals NV, BV en VZW kunnen in het copyright systeem ook recht hebben op verschillende werken, terwijl er in het auteursrecht systeem eerst een overdracht van de rechten gemaakt moet worden door de oorspronkelijke auteur aan de rechtspersoon.

Waarom krijg je een boete als ik deze afbeeldingen wel gebruik?

Als je afbeeldingen met auteursrecht gebruikt voor bijvoorbeeld je website, social media (bijvoorbeeld je commerciële facebook pagina), advertenties, tijdschriften of boeken kun je een fixe boete verwachten. Omdat je geen recht hebt op de afbeeldingen als je ze niet hebt gekocht kunnen sites je veel laten betalen voor de foto’s.

Ben je ook aansprakelijk voor de boete als je je website door een ontwerper hebt laten maken? Jij bent eigenaar van de site dus ben je ook verantwoordelijk voor de foto’s op je site. Maar als je een ontwerper inhuurt voor je site zou deze gewoon moeten weten dat je niet zomaar afbeeldingen van het internet mag plukken. Een professionele ontwerper zou dit nooit doen. Zorg dus altijd dat je een betrouwbare ontwerper kiest, en vraag naar een bewijs van rechtmatig bewijs zodat je altijd kan aantonen dat je de afbeeldingen hebt gekocht.

Hoe komen ze erachter dat ik deze afbeeldingen gebruik en wat gebeurd er als je een claim krijgt?

Er zijn verschillende sites die je een boete kunnen geven voor het gebruiken van auteursrechtelijke afbeeldingen. Een van de bekendste is Getty Images. Getty Images is een stocksite waar je afbeeldingen kunt kopen. Deze site gebruikt geavanceerde zoekprogramma’s om illegale gedownloade afbeeldingen op te sporen. Als ze illegale afbeeldingen op je site hebben gevonden krijg je een brief toegestuurd waarin staat dat je meestal een absurd groot bedrag moet betalen aan Getty Images. Deze bedragen kunnen verschillen van 500 euro tot wel in de duizenden euro’s. Getty Images zal nooit vooraf een waarschuwing geven. Maar voordat ze een claim indienen zorgen ze eerst dat ze bewijs hebben. Ze maken screenshots van je site waar de datum bij staat, een paar maanden later maken ze weer screenshots met de datum erbij zodat ze kunnen aantonen dat je de afbeeldingen voor een bepaalde tijd gebruikt.

In deze claim staat welke afbeeldingen gebruikt worden, welk bedrag ze er voor vragen en hoelang je de tijd hebt om het geld te betalen. Meestal is dit 5 dagen. Betaal je niet binnen die tijd dan krijg je opnieuw een brief toegestuurd om te betalen, nu met een nog groter bedrag. Dit gaat door totdat je wel betaald. Betaal je niet dan kun je uiteindelijk een advocaat verwachten.

Kan ik bezwaar indienen bij onrechtmatig gebruik van deze foto's?

Ja je kan zeker bezwaar indienen. Getty Images claimt dat je afbeeldingen gebruikt en daar hebben ze geen ongelijk in maar zij zijn alleen de tussenpersoon. Zolang de fotograaf van de foto’s geen claim indient is Getty Images niet rechtmatig voor de boete. Vraag daarom naar een overeenkomst. Hebben zij geen overeenkomst dan hebben ze geen poot om op te staan. Je kunt dan een rechtszaak aanspannen.

Is het wel de fotograaf die claimt dat je de afbeeldingen onrechtmatig gebruikt dan kun je eigenlijk niet veel doen. Je kunt misschien nog wel onderhandelen met het bedrag, want het bedrag om een afbeelding te kopen op Getty Images is veel minder dan het bedrag dat je moet betalen in de claim. Kun je niet meer onderhandelen, betaal de claim dan zo snel mogelijk. Zo betaal je het minst.

Heb je de afbeeldingen wel gekocht, stuur Getty Images dan een brief waar je aangeeft dat je wel hebt betaald en voeg het betalingsbewijs toe.

Hoe voorkom je dat je afbeeldingen met copyright gebruikt?

Vind je een afbeelding online die je graag wilt gebruiken voor je website, blog, social media, tijdschrift etc. vraag dan eerst altijd toestemming aan de eigenaar. Als de eigenaar zegt dat je de afbeelding mag gebruiken zet dit dan in de bronvermelding.

Onderstaande infographic helpt u de juiste stappen te nemen bij het gebruik van foto's voor uw website:

Auteursrechten model

Gratis stockfoto's downloaden via de volgende gratis stockfoto websites

Er zijn veel verschillende sites waar je gratis foto’s kan downloaden. Voor sommige moet je je aanmelden maar dit is bijna altijd gratis. Meestal vragen sites je om je aan te melden zodat je de afbeeldingen in verschillende formaten kunt downloaden.

1. Freeimages.com
Freeimages.com heeft bijna 400.000 gratis afbeeldingen die je kunt downloaden. Om verschillende formaten te kunnen downloaden moet je je aanmelden maar je kunt de afbeelding ook snel opslaan via de bovenstaande tip. Het fijne aan Freeimages.com is dat als je begint te typen in de zoekbalk je meteen suggesties krijgt. Dit gebeurt niet bij elke site.

2. Pixabay.com
Pixabay.com heeft niet alleen foto’s maar ook vectoren en illustraties die je gratis kunt downloaden. Voor Pixabay.com hoef je je niet persé aan te melden. Je kunt de afbeeldingen opslaan in elk gewenst formaat. Ook makkelijk van Pixabay.com is dat je je zoekopdrachten gewoon in het Nederlands kunt doen.

3. Pexels.com
Pexels.com is een goede stockfoto site als je opzoek bent naar wat meer artistieke foto’s. Voor deze site hoef je je niet aan te melden en je kunt de afbeelding opslaan in elk gewenst formaat. De site is wel geheel in het Engels.

4. Stocksnap.io
Stocksnap.io is bijna het zelfde als pexels.com. De foto’s zijn ook erg artistiek maar verschillen wel van pexels.com. Je hoeft je ook niet aan te melden en de site is ook geheel in het Engels. Bij deze site kun je niet het gewenste formaat kiezen. De foto wordt in de grootste resolutie gedownload.

Ik gebruik Pexels.com en Stocksnap.io het vaakst. Ik vind dat de foto’s op de andere stocksites soms een beetje te standaard zijn. Pexels en Stocksnap hebben totaal andere foto’s dan de rest. De foto’s passen beter bij mijn stijl en werk.

Maar zelfs aan deze gratis stockfoto sites zijn regels gebonden. Elke site heeft een “License” waar je je aan moet houden. Deze “License” verschillen weer per website.


*Tip: Wil je je niet aanmelden voor deze sites? Meestal kun je de afbeelding gewoon opslaan door met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en dan op “opslaan als” te klikken. Je kunt dan niet het gewenste formaat kiezen.*

*Tip: De meeste stockfoto sites zijn in het Engels, dus zorg er voor dat je je zoekopdrachten ook in het Engels invoert.*

Informatie over de licenties van deze gratis stockfotos per site

1. Freeimages.com
Ga naar Freenimages.com, scroll helemaal naar beneden en klik vervolgens op “License”. Hierdoor kom je op de licentie pagina. Op deze pagina vind je alle onderdelen en verschillende delen van de licentie. Deze licentie pagina is wel in het Engels. Ook al heb je de site in het Nederlands ingesteld, verschijnt deze pagina toch in het Engels.

Als eerste wordt er aangegeven waarvoor je de afbeeldingen mag gebruiken.

 • In digitaal formaat voor websites, blog posts, social media, advertenties, film en televisie producties, web en mobiele applicaties.
 • In geprint materiaal zoals tijdschriften, kranten, boeken, brochures, flyers en productverpakkingen.
 • Voor decoratief gebruik in huis, kantoor of elke andere openbare ruimte.
 • Voor persoonlijk gebruik.

Als je een afbeelding gebruikt van Freeimages.com is deze:

 • Perpetual (eeuwigdurend). Dit betekend dat er geen eind datum zit op de rechten van de afbeelding.
 • Non-exclusive (niet exclusief). De afbeelding die je download is niet exclusief van jou. De rechten blijven van Freeimages.com en iedereen mag dezelfde afbeelding downloaden en gebruiken.
 • Unlimited (onbeperkt). Je kunt de content gebruiken in een onbeperkt aantal projecten of andere media.

Maar er zijn ook een paar onderdelen waarvoor je de content van Freeimages.com niet mag gebruiken.

 • Onrechtmatig gebruik
 • In een handelsmerk of logo
 • Doorverkoop of als product (dit betekend dat de content niet verkocht mag worden als product zelf zoals posters, T-shirts, cd’s of dvd’s etc.)
 • Valse representatie van het auteurschap

Alle bovengenoemde info is geldig voor bijna elke stockfoto site. Verder staat er op de pagina nog een stuk over wat er gebeurd als je een van de regels overtreedt en algemene voorschriften.

2. Pixabay.com
Ga naar Pixabay.com, scroll helemaal naar beneden en klik vervolgens op “Servicevoorwaarden”. Hierdoor kom je op de “licentie en voorwaarden” pagina. Ook deze pagina is weer in het Engels, ook al heb je de site in het Nederlands ingesteld.

Allereerst zie je een introductie van de algemene voorwaarden. Daarna wordt verteld waar je de content voor mag gebruiken. Pixabay.com maakt gebruik van “Creative Commons CC0”. Dit betekend dat je alles op de site mag gebruiken voor welk doeleinde dan ook. Natuurlijk zijn hier ook enkele regels aan gebonden. Op site kun je op “Creative Commons CC0” klikken. Zo kom je op een Nederlandse site die nog iets duidelijker uitlegt wat “Creative Commons CC0” inhoudt.

Beperkingen:

 • De content mag niet voor onrechtmatig gebruik gebruikt worden.
 • Pixabay.com is niet verantwoordelijk voor “Model Release”. Dit betekend dat foto’s of video’s waar gezichten op herkenbaar zijn niet gegarandeerd zijn voor gebruik.
 • Sommige foto’s of video’s kunnen aanvullende auteursrechten, eigendomsrechten of handelsmerken hebben, en kunnen toestemming nodig hebben van een derde partij. Pixabay.com is niet verantwoordelijk voor enige waarschuwing.


Let dus goed op deze regels. Verder staat er nog een stukje tekst over het uploaden van je eigen foto’s, en waarschuwingen over het overtreden van de regels.

3. Pexels.com
Ga naar Pexels.com en klik rechtsboven in op “License”. Hierdoor kom je op de licentie pagina. Ook deze pagina is in het Engels. Ook Pexels.com maakt gebruik van “Creative Commons CC0”.

Het enige andere wat Pexels.com nog aangeeft is dat je foto’s met herkenbare gezichten niet in een slecht daglicht mag zetten of op een andere manier die beledigend kan zien, tenzij de mensen op de foto toestemming geven.

4. Stocksnap.io
Ga naar Stocksnap.io. Onder de zoekbalk staat al meteen aangeven dat alle content vrij zijn van auteursrechten. Als je op de onderstreepte tekst klikt kom je op de licentie pagina. Ook deze pagina is in het Engels. Deze pagina geeft aan dat ook Stocksnap.io gebruik maakt van “Creative Commons CC0”. Als je op “Check out the full license description here” kom je op dezelfde Nederlandse site die al aangeven staat Pixabay.com.

Auteursvrije foto's kopen via betaalde Stockfoto websites

Kun je niet de afbeelding vinden die je zoekt op een gratis stocksite, dan zijn er altijd nog betaalde sites waar je foto’s kan kopen. Het aanbod op betaalde sites is ook veel groter. Voor deze sites moet je je bijna altijd abonneren.

Hieronder vind je een lijst met betaalde stockfoto sites.

 1. Gettyimages.nl
  Op Gettyimages.nl heb je keuze uit meer dan 50 miljoen foto’s en video’s. Anders dan op andere sites betaal je een erg groot bedrag voor een foto. Dit ziet er op het begin best gek uit dat je ongeveer 500 euro zou betalen voor een afbeelding in plaats van 10 euro op een andere stocksite maar als je bij Gettyimages.nl een afbeelding koopt, koopt je alle rechten en kan niemand anders de afbeelding meer gebruiken. Je kunt je zoekresultaten filteren op vorm. Kleur, grootte, fotograaf, locatie, leeftijd, wel of geen mensen en etniciteit.

 2. Istockphoto.com
  Op istockphoto.com kun je miljoenen foto’s, video’s, illustraties en audiobestanden kopen. De site is in het Engels als je voor het eerst op de site komt maar als helemaal naar beneden scrolt kun je rechtsonder je gewenste taal instellen. Je kunt je zoekresultaten filteren op vorm, kleur, grootte en of je wel of niet mensen op de foto wilt hebben.

 3. Stock.adobe.com
  Op stock.adobe.com kun je foto’s, video’s, illustraties en vectoren kopen. Ook deze site is eerst in het Engels maar dit kun je aanpassen. Scroll helemaal naar beneden en dan kun je linksonder je gewenste taal instellen. Ook hier kun je je zoekresultaten filteren op vorm, kleur, grootte en of je wel of niet mensen op de foto wilt hebben

  Je kunt alleen foto’s kopen van stock.adobe.com als je een Creative Cloud lidmaatschap hebt van Adobe. Maar alleen het lidmaatschap van Adobe is niet genoeg. Je moet nog een Adobe Stock abonnement toevoegen aan je lidmaatschap. Er zijn verschillende abonnementen die je kunt kopen en deze verschillen natuurlijk van prijs per maand.

 4. Shutterstock.com
  Op Shutterstock.com kun je meer dan 50 miljoen foto’s, video’s, vectoren en audiobestanden kopen. Hiervoor hoef je niet persé een abonnement te hebben. Als je geen abonnement neemt kun je vanaf 39 euro afbeeldingen kopen. Dit zijn 5 afbeeldingen. Ook hier kun je je zoekresultaten filteren op vorm, kleur, grootte en of je wel of niet mensen op de foto wilt hebben.


Auteurs/copyright licentie voorwaarden van gekochte stockfoto's 
De licenties voor betaalde sites zijn eigenlijk precies hetzelfde als voor gratis sites. Je mag ze voor bijna alles gebruiken. Je mag ze niet onrechtmatig gebruiken of als logo of handelsmerk. Ook mag je de content niet doorverkopen.

Auteursvrije foto's zoeken via Google via de Filter functie

Via Google kun je elke afbeeldingen vinden die je maar wilt. Maar met Google Afbeeldingen kun je ook filteren. Typ je zoekopdracht in Google en klik vervolgens op “Afbeeldingen”. Klik daarna onder de zoekbalk op “Zoekhulpmiddelen” en vervolgens op “Gebruiksrechten”. Nu kun je alle afbeeldingen filteren op bijvoorbeeld licentie, hergebruik of niet-commercieel hergebruik. Maar dit betekend niet dat je ze zomaar mag gebruiken. Kijk altijd naar de bron van het bestand.

Google zoeken op licentie

Gebruik van foto's van een kennis, fotograaf ander bedrijf of leverancier

Wat als je nou een foto, ontwerp, audio bestand etc. wilt gebruiken van bijvoorbeeld een vriend/kennis of ander bedrijf? Ook dit mag niet zonder overeenkomst van de eigenaar.

Als je van een specifieke leverancier producten verkoopt, zullen de meeste leveranciers niet moeilijk doen indien je afbeeldingen gebruikt van hun producten. Echter hoor je heel officieel gezien ook hiervoor toestemming te vragen.

Foto’s gebruiken voor je blog (Niet commerciële doeleinden)

Wil je een foto gebruiken voor je blog die je bijvoorbeeld via Google, Tumblr of Pinterest hebt gevonden dan gaat dit een stuk makkelijker. Omdat blogs op websites vaak niet voor commerciële doeleinden zijn maar voor informatie kun je bijna alle foto’s gebruiken die je op het internet vindt. Maar zorg er wel voor dat je een bronvermelding aan het einde van je blog hebt zodat de bezoekers van je blog kunnen zien van wie de afbeeldingen zijn.

Toch is het wel slim om te kijken waar de afbeeldingen vandaan komen. Heeft de eigenaar van de afbeelding(en) een website en staat daar aangegeven dat je ze niet mag gebruiken doe dit dan ook niet. Wil je echt heel graag de afbeelding gebruiken (niet voor commercieel gebruik), mail dan de eigenaar zodat je zeker weet of het wel of niet mag.

Foto's van Google downloaden voor persoonlijk gebruik

Wettelijk gezien mag je afbeeldingen ook niet gebruiken voor de achtergrond van je computer, telefoon of de omslagfoto van je facebook pagina. Maar laten even heel eerlijk zijn, iedereen gebruikt afbeeldingen van het internet om hun social media aan te kleden. Jij wilt toch ook gewoon een leuke afbeelding als achtergrond in plaats van een standaard ingestelde foto. Ga maar eens naar je vriendenlijst op facebook en kijk naar hun omslagfoto’s. 90% van deze foto’s zijn gewoon van het internet afgehaald. Hier zal heel erg zelden een probleem van gemaakt worden. Zolang het voor privé gebruik is (dus geen commerciële facebookpagina), is er eigenlijk niet veel aan de hand.

Conclusie

Wil je een afbeelding van het internet gebruiken, zoek dan altijd naar de bron. Gebruik je afbeeldingen in je blog credit dan altijd de eigenaar. Jij zou het toch ook niet leuk vinden als je werk wordt gebruikt zonder dat erbij staat dat het van jou is of zonder dat er voor betaald wordt? Ook de regels van de stocksites zijn vrij logisch. Lees ze wel goed na, sommige sites voegen meer eisen toe dan anderen. Je wilt niet onverwachts een claim ontvangen. Als je je gewoon aan de regels houdt, dan kan er eigenlijk niets mis gaan.

Interessant artikel? Deel hem dan!Naar overzicht