Volg ons online:
TerugOplossing voor wazige afbeelding in je emailhandtekening

Oplossing voor wazige afbeelding in je emailhandtekening

Leestijd:  1 minHeb je een afbeelding in je emailhandtekening maar is deze wazig, korrelig en van slechte kwaliteit, probeer dan deze oplossing!
Oplossing voor wazige afbeelding in je emailhandtekening

Gebruik jij een ook afbeelding in je emailhandtekening, zoals je bedrijfslogo, profielfoto of handtekening en kom je er achter dat na het verzenden deze bij de ontvanger heel wazig, korrelig en van slechte kwaliteit overkomt? Dit kun je zien aan:

Wazige, onscherpe en soms onleesbare letters en woorden
Vreemde ruis (pixels) rondom de letters
Vervaagde kleuren
Details die wegvallen
Kleuren die in elkaar overlopen

Graag vertel ik je over de oplossing die voor mij heeft gewerkt.

Waarom is mijn e-mailhandtekening wazig?

Helaas hebben veel mensen hier last van en vaak zie je het probleem pas achteraf. Ikzelf zag het pas toen een klant mijn mailtje had beantwoord en ik mijn eigen emailhandtekening in slechte kwaliteit terug kreeg. In de meeste gevallen zou dit komen omdat net voor het verzenden van je email, het emailprogramma het mailtje en alle afbeeldingen in de tekst comprimeert om zo het mailtje kleiner in bestandsgrootte te maken en zo sneller kan versturen. Dit comprimeren verlaagt de kwaliteit van alle afbeeldingen die in de tekst staan, waaronder dus ook de afbeeldingen in je emailhandtekening.

Daarnaast zie je ook dat sommige programma's, waaronder Microsoft Outlook, alle afbeeldingen omzet naar een nieuw formaat. In dit nieuwe formaat wordt de DPI gewijzigd van de bestanden naar een DPI van 96, en hier gaat het vaak fout.

De DPI (Dots Per Inch) bepaald de kwaliteit en scherpte van de afbeelding. Microsoft Outlook hanteert 96 DPI voor alle afbeeldingen. Door het comprimeer- en optimalisatie process van Microsoft Outlook en andere emailprogramma's zou volgens experts hier de essentie van het probleem zitten.

Oplossing: optimaliseer je afbeeldingen naar 96 DPI

De oplossing om je afbeeldingen in je emailhandtekening scherp te houden is dus alle afbeeldingen op te slaan / te optimaliseren naar een DPI van 96. Hiervoor kun je je eigen fotobewerkingssoftware zoals Adobe Photoshop gebruiken, maar er zijn ook andere (gratis) alternatieven. 

Afbeelding optimaliseren naar 96 DPI in Microsoft Paint

  1. Open je foto in Paint, selecteer alles (CTRL + A)
  2. Kopieer je selectie (CTRL + C)
  3. Open een nieuw document
  4. Plak de gekopieerde selectie (CTRL + V)
  5. Controleer je DPI door naar Bestand > Eigenschappen te gaan en te kijken naar het kopje resolutie
  6. Sla het bestand op in 96 DPI

Afbeelding optimaliseren naar 96 DPI via online converter

Er zijn ook websites die je hierin kunnen helpen. Simpelweg uploaden, converteren en daarna downloaden zou voldoende moeten zijn om je probleem op te lossen.  De online converters die ik ken zijn:

Afbeelding optimaliseren naar 96 DPI in Adobe Photoshop

Open je foto in Adobe Photoshop en ga via het menu naar  Image-> Image Size (of ALT+CTRL+i) en verander daar bij resolutie de gewenste DPI in. Je kunt uiteraard ook een nieuw bestand (CTRL+N) en hier al direct de resolutie op 96 DPI instellen en vervolgens je foto importeren in je canvas.

Lukt het niet en heb je hulp nodig?

Neem even contact met mij op, het is voor mij als designer een relatief makkelijke oplossing en ik help je graag!

Interessant artikel? Deel hem dan!Naar overzicht