Wat is een QR code en hoe werkt een QR code?

Geplaatst op 03-05-2014 door De QR code bestaat al sinds 1994 maar is pas sinds een paar jaar erg populair op flyers, posters en ander drukwerk. Echter is het voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk wat een QR code is, wat je met een QR code kunt en hoe je hier goed gebruik van kan maken. In deze blogpost wordt er antwoord gegeven op al deze vragen.

Wat is een QR code?

Een QR code is niets anders dan een geavanceerde barcode. QR code staat voor 'Quick Response' code. Het grote verschil tussen een normale barcode en een QR code is dat bij het aanmaken van een QR code de gebruiker een keuze kan maken wat er moet gebeuren zodra de QR code gescand wordt. Daarbij kan er in een QR code veel meer informatie opgeslagen worden dan een traditionele barcode. Een QR code is dus echt gericht op marketingdoeleinden. Een QR code is gratis en kan door iedereen aangevraagd worden.

Zo kan de maker ervoor kiezen dat bij het scannen:

QR code voor URL / Domeinnaam QR code voor URL / Domeinnaam
Een URL (website/link) wordt direct geopend.
Bekijk voorbeeld
QR code voor telefoonummers QR code voor telefoonnummers
Telefoonnummer wordt getoond om opgeslagen te worden.
Bekijk voorbeeld
QR code voor informatie Informatie / notitie
Extra informatie (tot 7089 tekens) wordt getoond en de gebruiker krijgt de kans dit op te slaan als notitie.
Bekijk voorbeeld
QR code voor SMS QR code voor SMS
Een voorgeprogrammeerd SMS-bericht wordt getoond, klaar om te verzenden.
Bekijk een voorbeeld
QR code voor Google Maps QR code voor Google Maps
Google maps met een ingesteld adres wordt geopend.
Bekijk voorbeeld
QR code voor Contactgegevens QR code voor contactgegevens
Contactgegevens worden getoond om opgeslagen te worden (Mecard/VCF).
Bekijk voorbeeld


Overige mogelijkheden van een QR code
Daarnaast kan een QR code ook gebruikt worden voor een direct link naar video's, Social Media accounts zoals Twitter, Facebook, Linkedin, Instagram en FourSquare, maar ook voor een direct link naar App Store download, iTunes Link, Dropbox Link, Skype-account of Paypal Kooplink, emailadres of zelfs een voorgeprogrammeerde email.

Hoe werkt een QR code?

Iedereen met een smartphone of een tablet kan een programma downloaden waarmee ze een QR code kunnen scannen. Deze programma's worden QR readers genoemd. Vele van deze programma's zijn gratis en kunnen gemakkelijk gedownload worden. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is de camera van de smartphone of tablet te richten op de QR code om deze te scannen. Voor sommige mogelijkheden van de QR code is een actieve internetverbinding vereist.

Hoe werkt de techniek achter een QR code?

De techniek achter een QR code is erg ingewikkeld. De drie blokken in de hoeken laat de QR code scanner duidelijk weten dat het gaat om een QR code en geeft ook de dimensies (breedte en hoogte) aan van de QR code, zodat de scanner weet welk gedeelte gelezen/gescand moet worden. Rondom deze drie blokken word informatiegegeven over hoe groot het formaat is. (zie gedetailleerde informatie over format) Naast nog wat extra positiepunten word de rest van de QR code gebruikt voor de informatie.

Hoe werkt de techniek achter een QR code? Hoe werkt de techniek achter een QR code?


Hoe groot moet QR code zijn om goed gescand te worden?

De hoeveelheid blokjes is afhankelijk van de hoeveelheid informatie die opgeslagen wordt in de QR code. Contactgegevens hebben bijvoorbeeld veel meer blokjes nodig dan een URL. Daarnaast heeft de hoeveelheid blokjes ook invloed op de minimale grootte van de QR code. Hoe meer informatie er wordt opgeslagen des te groter de QR code moet worden weergegeven om goed gescand te kunnen worden.

Maar natuurlijk heeft de afstand waarop gescand moet worden ook invloed op de minimale grootte van een QR code.

Ervaring heeft ons geleerd dat een QR code op bijvoorbeeld een visitekaartje, flyer of folder minimaal 2 cm breed en hoog moet zijn. De scanafstand is een stuk kleiner waardoor de QR code kleiner kan blijven. Echter indien er veel informatie wordt opgeslagen in de QR code testen wij altijd even door een printje te maken. Soms kan 3cm of zelf 4cm wenselijk zijn.

Let ook op het contrast van een QR code
De camera waarmee u de QR code scant registreert de vormen op basis van contrast. Dus alle donkere delen of een witte achtergrond vallen dus op in de scanner. Het is daarom enorm van belang dat u de QR code zo donker mogelijk zodat het scannen gemakkelijker gaat. De kans bestaat dat bij lichte QR code, zoals grijs, het scannen minder goed gaat. Ook een witte QR code op een donkere achtergrond kan door sommige camera's niet goed gescand worden. Vaak kun je dan dit compenseren met de grootte van de QR Code. In principe kunt u uw QR code in elke kleur toepassen.

Welke QR code mogelijkheid past bij mijn doel?

Een QR code wordt vaak gebruikt op flyers en posters om het gemakkelijk te maken om een URL te openen. Vaak wordt er naast de flyer ook meer informatie online aangeboden. Een lange link zoals: www.uwdomeinnaam.nl/evenement2014/inschrijven is erg vervelend om in te voeren voor de gebruiker, hier biedt de QR code zijn uitkomst. Een simpele scan brengt de gebruiker naar deze online locatie. Een QR code heeft als doel extra informatie te geven. Het heeft dus bijvoorbeeld geen zin om een QR code op een website te plaatsen om vervolgens deze te leiden naar dezelfde website. Dit klinkt als een raar voorbeeld, maar dit wordt door sommige nog steeds toegepast omdat het doel van de QR code niet goed wordt begrepen.

Gebruik een QR code indien:

  • U een flyer of poster heeft waarbij u graag wilt dat de kijker gemakkelijk naar de website of een specifieke link kan.
  • U een visitekaartje heeft waarbij u de ontvanger de mogelijkheid wilt geven alle gegevens op het visitekaartje met 1 scan op te slaan in de telefoon.
  • U houdt een SMS actie waarbij u de kijker alvast een voorgeprogrammeerd SMS-bericht wilt geven.
  • U wilt de kijker snel informatie geven over een bepaalde locatie en wil hierbij Google Maps gebruiken.

Wat zijn de regels van het gebruik van een QR code?

  • Gebruikt een QR code alleen indien het relevant is voor de kijker/gebruiker.
  • Zorg dat de QR code de juiste grootte heeft zodat deze goed te scannen is. Houdt rekening met de afstand waarop de kijker moet scannen. Bij een poster is de scanafstand veel groter dan bij een flyer, de grootte van de QR code moet hierop worden aangepast.
  • Zorg naast de QR code dat er ook een andere mogelijkheid is deze informatie te benaderen.
  • Gebruikers waarderen uitleg over wat er gebeurt bij het scannen van de QR code.
  • Zorg dat het contrast goed is van de QR code. Lichte QR codes kunnen lastig te scannen zijn.

Waar kan ik een QR code laten maken?

Er zijn diverse websites waarop u een QR code kunt laten genereren. Door simpelweg een formulier in te vullen wordt er voor u de juiste QR code gemaakt. Enkele generators:


Voorbeelden van het gebruik van QR codes in de reclamewereld

QR code voorbeeld QR code voorbeeld QR code voorbeeld QR code voorbeeld QR code voorbeeld QR code voorbeeld QR code voorbeeld QR code voorbeeld QR code voorbeeld QR code voorbeeld

Hoelang is een QR code geldig?

Een QR code werkt technisch bijna het zelfde als een barcode. Elk blokje in een QR code is een cijfer of letter net zoals bij een barcode elke lijn een cijfer vertegenwoordigd. Hierdoor is een QR voor altijd geldig en zit er dus geen tijdslimiet op een QR Code. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw QR code verloopt en niet meer zal werken. Uw QR code zal oneindig werken.

Extra hulp bij het inzetten van QR codes

Zoekt u gedetailleerde uitleg, uitgebreide begeleiding en praktijkvoorbeelden van QR toepassingen? Dan raad ik het boek 'QR codes succesvol inzetten!' van Frans Hendrikx aan.

Conclusie

Een QR code is een gratis, geavanceerde barcode die verschillende soorten mogelijkheden biedt voor de gebruiker zoals het openen van een link of het opslaan van gegevens. Een QR code kan een goede toevoeging zijn van uw flyer, poster of visitekaartje, maar zorg er wel voor dat de informatie relevant is en zorg ervoor dat de kijker/gebruiker voldoende geïnformeerd wordt over wat er gebeurd na het scannen. Daarnaast heeft een QR code diverse ontwerp eisen waaraan voldaan moet worden om een goede scangarantie te kunnen geven.

Bronnen
WikiPedia

PopulairOverige berichten

Nieuwsbrief aanmelden

* Verplichte velden

Een vrijblijvende offerte?

Heeft u vragen, wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen of bent u op zoek naar vrijblijvend advies voor uw website en/of drukwerk? Dan kunt u te allen tijden contact met ons opnemen.
Timeless Design
Annie M.G. Schmidtstraat 16
6921 TP Duiven
Gelderland
T.A.V. Frank van der Heijden
Tel: 0316 - 2000 16
Mobiel 06 53541887
E-mail: info@timelessdesign.nl
naar
boven
Copyright © Timeless Design 2014 | Alle rechten voorbehouden   |   Privacy Verklaring   |   Cookie Verklaring