Hoeveel werk kost om een logo-ontwerp te maken?

Hoeveel uur wordt er gemiddeld gewerkt aan een logo? Waar gaan deze uren exact heen en op welke basis is deze prijs gebaseerd? Ik vertel je precies hoeveel werk het kost voor mij om een logo te maken.

Waarom een 'goedkoop' logo vaak een slechte keuze is

Eerste reactie is vaak... omdat je dan geen geld verdient toch? Dit geeft gelijk een glimlach op mijn gezicht, want natuurlijk is dit een inkoppertje.

Maar als je het even heel realistisch bekijkt. Een gemiddeld uurtarief van een ontwerper/designbureau, aan de onderkant van de markt, ligt tussen de 40 en 75 euro per uur. Met dit in gedachten kunnen we dus je investering terugrekenen naar uren. Ieder bedrijf wil immers op elk product winst kunnen maken.

Dus stel je hebt een partij gevonden die een logo maakt voor 150, 100, 50 of zelfs 25 euro. Dan kan je dus heel makkelijk uitrekenen hoe lang ze er mee bezig zijn geweest. Dan zie je dus dat ze in deze gevallen niet langer dan 2 uurtjes er mee bezig zijn. Ben jij er dan van overtuigd dat er naar alle details is gekeken? Ik kan je zeggen... zeker niet!

Hoeveel uur is er nodig voor een logo-concept? en waarom een paar uurtjes niet voldoende is

Om dit goed te beantwoorden is het slim om je het gehele proces uit te leggen. Als eerste begin je met een goed gesprek, om het bedrijf en de mensen in het bedrijf te leren kennen zodat je een goed beeld hebt over de branding.

Branding is een beetje de gehele attitude, de manier en vorm van jouw communicatie en uitstraling. Ben jij pro-actief, vol met energie en passie en zet jij je schouders onder elk project, dan wil je natuurlijk dat het logo dit ook uitstraalt. Dus een goed gesprek hierover is super belangrijk. Nu je weet wat het logo moet uitstralen wil je natuurlijk niet dat jouw nieuwe logo lijkt op die van jouw concurrent. Hier moet natuurlijk ook vooraf al naar gekeken worden. 

Zie je nu dat je met die enkele uurtjes al niet wegkomt? Alleen al een goede voorbereiding neemt deze tijd al in beslag.

De stappen na een goede voorbereiding...wat nu?

Een onderdeel van een goede voorbereiding is ook zorgen dat je de vijf grote blunders in logodesign voorkomt. Op deze pagina vertel ik in detail wat deze vijf blunders precies zijn. Wat belangrijk is om te weten dat naast een voorbereiding en een concurrentieonderzoek er ook goed gekeken moet worden naar hoe en waar het logo gebruikt gaat worden. Op welke mediums het geplaatst wordt en in welk drukwerk. Met deze vragen krijgen we beeld over het algehele reclame- en printbudget en op basis hiervan creëer je zowel een technisch als functioneel plan voor het logo.

Nu hebben we een goede voorbereiding, een design-, technisch- en functioneel plan en dan pas heb je alles om een goed doordacht logoconcept te kunnen maken.

Duurt elk logoproject even lang?

Zeker niet, de duur van het logoconcept hangt meestal af van 2 factoren. Als eerste jouw persoonlijke voorkeur, wil je bijvoorbeeld ruime keuze uit verschillende logoconcepten en wil je graag meerdere verschillende stijlen zien? Dan is meer ruimte hiervoor reserveren de slimste keuze.

En als tweede de moeilijkheidsgraad van alle wensen. Je kunt je uiteraard inbeelden dat als het logo eruit moet zien als een silhouet van een brullende leeuw meer tijd kost dan een simpel concept. Op basis van deze 2 factoren kan er het beste een urenschatting gemaakt worden.

Gemiddeld ben ik ongeveer 12 tot 16 uur bezig met een volledig logoproject. Beginnende van het gesprek, het onderzoek, het maken van verschillende logoconcepten tot de volledige oplevering. Op de pagina 'Mijn logo ontwerpproces' ga ik hier dieper op in.

Jouw logo wordt met aandacht, passie en plezier ontworpen

Ongeacht welk soort bedrijf je bent en of je nu al lang bestaat of net begint, of je al een globaal beeld hebt wat je als logodesign zou willen hebben of totaal blanco het project in stapt... in alle gevallen wil ik voldoende tijd reserveren om jou hoge kwaliteit te kunnen aanbieden. Ik wil jouw logoproject met aandacht, passie, plezier en respect kunnen oppakken die het verdient.

Kwaliteit, goede service en een transparante werkwijze is waar ik als bedrijf voor sta. Ik hoop dan ook dat deze uitleg je een goede inzicht hebt gegeven over hoe een logoproject is opgebouwd. Mocht je nog wat meer informatie willen dan biedt ik hier nog meer details aan:

Klaar om jouw nieuwe logo te laten maken?

Graag neem ik de tijd om persoonlijk naar jouw situatie te kijken en jouw wensen te bespreken. Op basis van een kort gesprek kan ik direct een goede inschatting maken over de tijd die nodig is voor een logoproject. Neem met mij contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Heb je interesse of heb je een vraag?

Aarzel dan niet contact met mij op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.

Je kan mij telefonisch bereiken of per email. Heb je een snelle of korte vraag? Dan kun je mij ook bereiken op WhatsApp via onderstaand mobiele nummer. In de meeste gevallen kan ik direct reageren. Ik help je graag.
Contact opnemen Whatsapp me