6921 TP Duiven
Je logo komt op steeds meer plekken terecht: op je website, bus, offerte, factuur, social media en misschien zelfs in een app. Maar hoe weet je zeker dat anderen het goed gebruiken? Klopt het kleurgebruik? Wordt het niet uitgerekt? Past het bij de rest van je uitstraling?
Daar komt het huisstijldocument in beeld. Het is een duidelijke handleiding waarin je alle visuele regels vastlegt: hoe het logo gebruikt mag worden, welke lettertypes en kleuren bij je merk horen, en hoe je zorgt voor een consistente uitstraling in elk kanaal.
Zo weet iedereen, van nieuwe medewerkers tot externe ontwerpers of softwarebouwers, hoe ze jouw merk netjes en professioneel moeten presenteren. Je voorkomt dat je uitstraling verwatert en je bespaart tijd op uitleg.
Een huisstijldocument is geen standaardformat met regeltjes, het is een praktisch document dat past bij hoe je bedrijf communiceert. Wat erin moet staan, hangt af van de kanalen die je gebruikt en de mensen met wie je samenwerkt. Hieronder zie je een aantal veelvoorkomende toepassingen:
Voor webbouwers en developers
Zij hebben kleurcodes nodig (RGB en HEX) om de website er precies zo uit te laten zien als bedoeld. Ook logoformaten, favicon-varianten en typografie (lettertypes en -groottes) zijn essentieel voor een kloppend ontwerp.
Voor drukkers en vormgevers
Drukwerk gebruikt vaak andere kleurmodellen (zoals CMYK of PMS). Door die codes mee te geven voorkom je dat je blauw ineens paars wordt. Denk aan visitekaartjes, flyers, stickers of kleding.
Voor social media en marketingteams
Consistentie is alles. Denk aan profielfoto’s, headers, advertentiebeelden, post-templates en het juiste lettertype in visuals. Een socialmediasjabloon of voorbeeldformat helpt ze sneller werken én herkenbaar blijven.
Voor collega’s en medewerkers
Hoe gebruik je het logo in een Word- of PowerPoint-bestand? Wat mag wel, wat mag niet? Hoe sluit je een e-mail af in stijl? Een paar richtlijnen helpen enorm om professioneel over te komen.
Voor externe partijen (zoals appbouwers of fotografen)
Als iemand visueel materiaal aanlevert voor jouw merk, dan wil je dat dit klopt met de rest. Denk aan fotografie-stijl, het gebruik van iconen of zelfs tone of voice bij captions.
Je voorkomt rommelige communicatie, bespaart tijd op uitleg en zorgt voor een herkenbaar en professioneel merk in alles wat je doet. Met een huisstijldocument hoef je niet steeds opnieuw uit te leggen wat de bedoeling is, alles staat erin, voor iedereen die met jouw merk werkt.
Laat je door mij een logo ontwerpen, dan krijg je vrijwel altijd een huisstijldocument erbij. Afhankelijk van het gekozen pakket is dit een compacte versie met de belangrijkste elementen zoals kleurcodes, lettertypes en logovarianten. Zo kun je direct aan de slag met drukwerk, je website of social media. Ga je voor een uitgebreider pakket, dan werk ik het document verder uit. Denk aan richtlijnen voor formaten, gebruik op lichte of donkere achtergronden, marges rondom het logo, en voorbeelden van juiste én onjuiste toepassingen. Ook voeg ik dan eventueel toepassingen toe zoals visitekaartjes, social media beelden of e-mailhandtekeningen. Alles wat nodig is om je huisstijl meteen goed neer te zetten.
Logo ontwerpBen je op zoek naar een logodesign in combinatie met een huisstijldocument of heb je op dit moment al een logo en ben je alleen op zoek naar een alleenstaand huisstijldocument als toevoeging? In beide gevallen kan ik je helpen. Tijdens een vrijblijvend gesprek kan ik je precies aangeven welke elementen voor jou interessant zijn om op te nemen in de documentatie en op basis daarvan ook een goede prijsrichting geven.